Vrijdag 17 juli

Het is weer zover! De vakantie begint, dus Buurtschap Kruisstraat pakt haar spullen weer bij elkaar voor het jaarlijkse buurtkamp. Om kwart voor zes verzamelen zich 40 kinderen en 25 man begeleiding op de parkeerplaats van Eindse Boys. Het thema van dit jaar was zomercarnaval en iedereen was in gepaste kledij gekomen. De tassen werden in de aanhangwagen geladen, de fietsen werden klaargezet voor vertrek, en de tocht kon beginnen. Met maar liefst 15km voor de boeg ging zowel groot als klein met de fiets naar Hunsel. Halverwege eventjes uitrusten met ranja en fruit, om vervolgens de fietstocht af te ronden. Aangekomen bij bivakplaats Bekerhof in Hunsel kon iedereen meteen beginnen met het opmaken van de bedden en het uitpakken van de tassen. Daarna werden de groepen bekend gemaakt en kon er begonnen worden met de eerste activiteit. We kregen een groot wit stuk karton in de vorm van een gezicht met narrenhoed. Hier mocht elke groep zijn eigen creativiteit gebruiken om een zo mooi mogelijke mascotte te maken. Verf, serpentines, lint, veren, lijm waren onder andere de te gebruiken materialen. En leuke creaties waren het ook geworden! Ook moest elke groep een groepsnaam verzinnen; dit waren o.a. de clownsköp, de lolbokse, de Ruige Ronnies, de Brazils! Ondertussen was de bouwploeg al begonnen met het opbouwen van de waterglijbaan voor morgen. Later op de avond konden de kleintjes zich opmaken om naar bed te gaan! Voor de grootste kids stond de spooktocht nog op het programma. Het was griezeltijd in de omgeving van Hunsel. Ondanks dat de route goed was uitgezet, kreeg de groep van Harm Haex het voor elkaar om zich te verlopen, misschien krijgt hij volgend jaar een herkansing! Ondanks dat was het een fantastisch georganiseerde tocht met verschillende griezeleffecten. Bij terugkomst nog enkele vragen beantwoorden over de spooktocht en iedereen werd nog verblijd met een broodje knakworst. Tot in de late uurtjes bleef het onrustig op de bivakplaats.


Zaterdag 18 juli
Na een korte nacht, vroeg uit de veren! Opstaan, wassen, tandenpoetsen, aankleden en daarna met z’n allen aan tafel. Na de boterhammen en de corveedienst kon het ochtendprogramma beginnen. Vossenjacht in Hunsel. Er werden verschillende ‘vossen’ het dorp in gejaagd! Iedere groep moest de ‘vossen’ zoeken, en bij elke ‘vos’ kreeg je een spel. Aan de hand van de spellen en hoe goed of slecht je dat deed werden de punten verdeeld. Toen iedereen terug was op de bivakplaats zagen ze dat de bouwploeg de waterglijbaan klaar had en de waterspellen al hadden klaargezet. Dit was voor de middagactiviteit. Eerst werd er gezamenlijk gegeten, en na het eten werd begonnen met de waterspellen. Het zonnetje begon inmiddels goed te schijnen. Wat de waterspellen natuurlijk nog plezieriger maakt. Iedereen deed de zwemkleding aan en pakten de handdoeken uit de tassen. De waterspellen konden beginnen. Iedereen deed enthousiast mee aan de waterspellen. Al gauw was iedereen klets nat. Aan de gezichten van de kinderen, maar ook de begeleiding zag je dat het een geslaagde activiteit was. Na het glijden, buikschuiven, wateroverdragen, sponzen gooien, waterzakjes overgooien, bekers overdragen met een voldaan gevoel de douche in! Ook hier werden de punten weer verdeeld over de zes groepen. Na een verfrissende douche werd het tijd om alle hongerige kinderen en begeleiding te voorzien van een lekkere maaltijd. De kookstaf had weer hun best gedaan om een lekkere maaltijd op de tafel te zetten. Traditioneel met groentesoep gevolgd door heerlijke gehaktballen, aardappelen met jus, knapperige boontjes met spekjes en appelmoes. Als toetje werd de yoghurt met aardbeien weer geserveerd. Na het eten weer eventjes opruimen en daarna even relaxen voordat de avondactiviteit begint. De avondactiviteit was een quizavond onder begeleiding van W-dreej! De sfeer zat er al direct goed in, en er werd al voorzichtig de eerste polonaise gelopen! Allerhande quizvragen passeerden de revue. Het was al niet meer bij te houden welke groep er met de winst van door zou gaan. Maar goed dat er een jury aanwezig was! De klapper van de avond was natuurlijk de bekende mistery gasten uit dind-j. Dit bleek gelukkig niet heel moeilijk te zijn. Wendy en Iris kwamen tevoorschijn en zongen zelfs tot twee keer toe hun vasteloavendjs-slager! De polonaise werd ingezet en het werd een dolle boel op de bivaklocatie. Na de avondquiz werd het kampvuur aangestoken. Gezellig bij het kampvuur de dag doorspreken en vervolgens naar bed. Want morgen is het om 8.00 uur weer vroeg dag!


Zondag 19 juli
8.00 uur tijd om op te staan! Dit was voor diegene die nog niet uit de veren waren. Ontbijten, daarna opruimen, inpakken, en op naar de ochtendactiviteit. Het postbodespel was het programma van de zondagmorgen. In de kern van het dorp werden twaalf brievenbussen geplaatst. Op deze brievenbussen stonden carnavalsfoto’s van enkele begeleiders van het weekend. Op het zogenaamde postkantoor kon elke groep post ophalen in de vorm van een enveloppe met daarop een naam. De bedoeling van het spel was om in zoveel mogelijk brieven de juiste brievenbussen te posten. Aan de hand van het aantal goed bezorgde brieven werden de punten verdeeld. Na deze vermoeiende activiteit. Iedereen had namelijk veel gelopen, en dit in combinatie met weinig slaap, was niet voor iedereen een succes. Vooral de allerkleinsten zaten er al snel doorheen. Rond de middag was het spel afgelopen. Terug op de bivakplaats had de kookstaf wederom gezorgd voor een machtige maaltijd. Tomatensoep, gebakken aardappelen en/of gekookte aardappelen met jus, worst, erwtjes, sla en appelmoes. Met als toetje dubbelvla! Om van te smullen zo lekker! Na het middagmaal vertrok de gehele groep op de fiets richting Ell. Helaas werden we door een plaatselijke regenbui klets nat, maar dat mocht de pret niet drukken! Bikkels zoals ze allemaal zijn, ging iedereen gewoon door. De zon ging zelfs nog schijnen zodat iedereen gelukkig snel was opgedroogd. In een klein bos net buiten de bebouwde kom van Ell werd de laatste activiteit van het buurtkamp georganiseerd. Levend Stratego. Goed georganiseerd maar voor de allerkleinsten toch nog een beetje moeilijk. Ondanks dat heeft iedereen zich goed geamuseerd. Na het levend stratego werd het tijd om huiswaarts te keren. De fietsen werden in de goede richting gezet, en de tocht terug naar dind-j kon beginnen. Halverwege de welbekende rustpauze. En omdat we iets aan de vroege kant waren nog kris kras door dind-j om het hele dorp te laten horen dat buurtschap kruisstraat weer terug was van het plaatselijk toch wel heel bekende buurtkamp. Op de parkeerplaats van Eindse Boys werden de laatste punten verdeeld. De kookstaf had nog punten gegeven voor de mascottes. Alles bij elkaar opgeteld was de winnaar van dit kamp de Brazils. Op de voet gevolgd door de rest! Voordat iedereen huiswaarts keerde kregen ze nog een kleine attentie van de organisatie. We kunnen wederom terugkijken op een zeer geslaagd buurtkamp 2015.
Als laatste bedanken we de kookstaf voor het lekkere eten, de bouwploeg voor het klaarzetten van alle spullen en alle andere taken die daarbij komen kijken. Het bestuur voor de algehele organisatie, en als laatste de begeleiding en de kids (zonder hen geen zomerkamp)!
Iedereen die meegeholpen heeft om dit buurtkamp mogelijk te maken bedankt! Een Activiteit om elk jaar weer trots op te zijn!

Harm Haex